We kunnen niet meer om duurzaamheid heen. Niet als het gaat om je bedrijfspand, maar ook niet in zakelijk vastgoed. Er zijn steeds meer wetten en regels waar je je als ondernemer en (ontwikkelende) bouwer aan moet houden. Vanuit onze aanpak Factor G vinden we duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Wij geven in dit artikel dan ook tips hoe je hier zelf mee aan de slag kunt. Eerst duiken we dieper in het verduurzamen van je bedrijfspand en vervolgens gaan we over op het verduurzamen van zakelijk vastgoed.
Verduurzamen van je bedrijfspand
Verduurzaming is altijd een goed idee, maar als jouw bedrijfspand op dit moment niet minimaal energielabel C heeft, ben je ertoe verplicht. Sinds 1 januari 2023 moet elk kantoor namelijk minimaal energielabel C of hoger hebben. Je mag het pand zelfs niet als kantoor gebruiken als het niet aan die eis voldoet. Lees hier onze tips voor het verduurzamen naar Energielabel C. Verder is sinds 2022 hernieuwbare energie verplicht als je meer dan 25% van de oppervlakte van de gebouwschil verandert en kan het zijn dat jouw bedrijf moet voldoen aan de energiebesparingsplicht.
Mogelijke verduurzamingen bedrijfspand
Er zijn veel dingen die je kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Zorgen voor goede isolatie;
- Investeren in een warmtepomp;
- Zonnepanelen aanschaffen.
Wil je hier meer over lezen? We deelden onlangs op onze website al een pagina met meer informatie over dit onderwerp.
Bekijk onze pagina 'Bedrijfspand verduurzamen'
Duurzaam zakelijk vastgoedbeheer
Ook bij vastgoed zijn er regels waar je je aan moet houden. Denk bijvoorbeeld aan energiebesparingsplicht, de onderzoeksplicht en EED-auditplicht. Ook is het belangrijk om na te denken over de huurwaarde en toekomstwaarde van je gebouw. Factoren als verhuurbaarheid, onderhoud, financiering en onderpand zijn van groot belang voor de gebouweigenaar. Inzicht in je gebouw, economisch, ecologisch en sociologisch, is dan ook essentieel.
Hoe pak je dat verduurzamen aan?
Als ondernemer wil je regie hebben over je totale gebouwkosten (TCO). Dit overzicht realiseer je door onder andere de volgende onderdelen:
Een materialenpaspoort
Met een materialenpaspoort creëer je inzicht in het gebouw en de installaties. Je brengt in kaart welke materialen er zijn verwerkt en welke installaties zijn toegepast. Je hebt zo een goed startpunt van wat de mogelijkheden zijn voor losmaakbaarheid en hergebruik in de toekomst.
Smart meten
Met Smart meten krijg je inzichtelijk wanneer, waar en hoe het gebouw wordt gebruikt. Ruimtegebruik en energiegebruik worden door middel van Smart-technologie realtime gemeten en ook hier is goed te achterhalen waar optimalisaties mogelijk zijn. Het geeft je daarnaast inzicht in het comfort op de werkvloer.
We helpen je hier graag nog verder mee. Eerder deelden we een pagina met nog veel meer over dit onderwerp.
Bekijk onze pagina 'Duurzaam vastgoedbeheer'
Duurzaam met Factor G
Een van onze peilers is niet voor niets Groen. Het nieuwe groen staat voor CO2-neutraal, circulair, energieleverend en klimaatadaptief. Duurzaamheid is ons vertrekpunt bij het ontwerpen, realiseren en onderhouden van gebouwen. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt over de duurzaamheid van jouw gebouw(en). Wij denken graag met je mee.