Belangrijkste redenen voor een duurzaam bedrijfspand
Een duurzaam bedrijfspand is alleen al belangrijk, omdat er steeds meer wetten en regels worden voorgeschreven aan zowel ondernemers als bouwers. Denk aan:
- Verplicht minimaal energielabel C voor bedrijfspanden: Sinds 1 januari 2023 moet elk kantoor minimaal het energielabel C of hoger hebben. Voldoet het pand niet aan de eisen, dan mag je het niet meer als kantoor gebruiken. Lees tips voor verduurzamen naar Energielabel C.
- Verplicht hernieuwbare energie bij grondige renovatie: Sinds 2022 is hernieuwbare energie verplicht als je meer dan 25% van de oppervlakte van de gebouwschil verandert. Bij een ingrijpende renovatie zou je bijvoorbeeld zonnepanelen moeten aanleggen of op een warmtenet moeten aansluiten.
- Voldoen aan de energiebesparingsplicht: Als jouw bedrijf op de bedrijfslocatie meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m³ aardgas verbruikt, moet je voldoen aan de energiebesparingsplicht.
De wetten en regels zijn er niet alleen qua uitvoering, maar ook qua onderzoek:
- Voldoen aan de onderzoeksplicht: Bij een energieverbruik dat hoger is dan 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m³ aardgas, moet je voldoen aan de onderzoeksplicht waarbij je eens in de vier jaar onderzoek doet naar energiebesparing en CO2-reductie en dit rapporteert naar de overheid.
- Voldoen aan de EED-auditplicht: Met meer dan 250 fulltime medewerkers of een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro én een jaarlijkse totaalbalans van minstens 43 miljoen euro, ben je verplicht om een energie-auditrapport op te stellen.
Naast deze wettelijke voorschriften kunnen ook financiële overwegingen een belangrijke rol spelen. Zelfs goed werkgeverschap speelt een rol, want verduurzaming leidt over het algemeen ook tot een fijnere en gezondere werkomgeving, waardoor je medewerkers prettiger werken en ziekteverzuim wordt teruggedrongen.
Hoe verduurzaam je jouw bedrijfshuisvesting?
Het verduurzamen van een bedrijfspand vraagt om specialistische kennis en ervaring. Denk bij het verduurzamen van jouw bedrijfshuisvesting aan het inschatten van de haalbaarheid, het organiseren van de samenwerking tussen de betrokken partijen, het creëren van draagvlak en het meenemen van de omgeving in de plannen. Bedrijfshuisvesting verduurzamen is een combinatie van technische en sociale complexiteit; samen gaan we op zoek naar een duurzaam evenwicht.
In onze samenwerking met ketenpartners realiseren wij altijd grensverleggende oplossingen die zowel qua rendement als vanuit de SDG’s bijdragen aan een gezonder en duurzamer werkklimaat.
Werkwijze van Factor G
Bij Factor G nemen we de Trias Energetica als vertrekpunt bij de analyse. Gebouw, installaties en Energie. Omdat wij jouw beste scenario willen bouwen, analyseren we jouw situatie aan de hand hiervan:
- De schil van het gebouw: hoe kunnen we de schil van je gebouw (vloeren, gevels, daken en inrichting) verduurzamen? Het doel is om rendement op de investering, op duurzaamheid (o.a. circulariteit en biobased) en op werkklimaat te vergroten.
- Gebouwinstallaties: hoe verminderen en veranderen we je verbruik door installaties te verslimmen? Het doel is om het gebruik prettiger, comfortabeler en gemakkelijker te maken.
- Duurzame energie: hoe kunnen we duurzame energie toepassen door middel van nieuwe technologieën? Denk aan zon, wind, water, bodem/aardwarmte en bio-energie.
Bekijk voor de voorbeelden van duurzame bedrijfsvoering bij HR, inkoop of vervoer op het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel.
Mogelijke verduurzamingen bedrijfspand
Rondom het verduurzamen van je bedrijfspand is er van alles mogelijk. Dat begint bij de kleine gebouwinstallaties: een tijdklok op je stroomverbruikers zetten, gebruik maken van LED lampen en de temperatuur per ruimte regelen in plaats van op een centraal punt voor het hele gebouw.
En er is nog veel meer mogelijk:
Zorgen voor goede isolatie
Hierbij kijk je naar de schil van het gebouw. Het isoleren van je bedrijfspand kan op meerdere manieren zodat de warmte in de wintermaanden binnen blijft en in de zomermaanden buiten. Je kunt dakisolatie toepassen, maar ook je vloeren en spouwmuren laten isoleren. Vergeet bij het isoleren van je pand ook zeker de ramen niet. Door HR++-glas te installeren, wordt hier ook nog een verbeterslag gemaakt qua isolatie. HR++-glas bestaat uit meerdere lagen glas met speciaal glas ertussen waardoor de warmte nog beter behouden blijft in de winter en het beter buiten blijft in de zomer.
Investeren in warmtepomp
Investeren in een warmtepomp is ook verstandig bij de verduurzaming van je bedrijfspand. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en werkt op elektriciteit om de gewenste temperatuur te bereiken. Het maakt dus gebruik van duurzame energie en is zo een duurzamere manier dan een CV-ketel. Helemaal in combinatie met het volgende punt.
Zonnepanelen zakelijk aanschaffen
Je kunt zonnepanelen zakelijk aanschaffen voor je bedrijfspand en hiervoor gebruik maken van verschillende financiële regelingen en aftrekposten. Zonnepanelen wekken energie op door middel van de zon en vervolgens kun jij je pand hiermee van elektriciteit voorzien. Dit valt dus ook onder het kopje duurzame energie. Wekt jouw bedrijfspand meer energie op dan het verbruikt? Dan kun je het overschot (terug)verkopen aan het stroomnet.
Verduurzaming financieren
Het financieren van verduurzaming is een van de vele factoren waarmee je te maken krijgt als je voor renovatie of transformatie van je bedrijfshuisvesting gaat. Onze experts adviseren je graag en maken de begroting van alle grondgebonden, bouwgerelateerde en indirecte kosten.
Subsidies voor het verduurzamen van jouw bedrijfspand
Wij zijn op de hoogte van alle financiële en fiscale regelingen voor duurzame investeringen, zoals subsidies of verlaagde rentetarieven en daar pluk jij de vruchten van. Meer weten over financieringsvormen of financiële afwegingen? Bekijk dan Bedrijfspand financieren en lees hier alles over mogelijke subsidies en financiële regelingen.
Factor G voor duurzame bedrijfshuisvesting
Onze aanpak maakt het verschil en resulteert in duurzame bedrijfshuisvesting. Als veelzijdig specialist nemen wij je alles uit handen. Van initiatief tot onderzoek, advies, ontwikkeling, ontwerp, engineering, bouw en beheer & onderhoud. We bieden je zekerheid met een haalbaar plan, vaste afspraken en een gegarandeerde kwaliteit. Hoe complex je vraag ook is.
Klinkt die hulp je goed in de oren? Neem dan contact met ons op.