Factor G ondersteunt je in alle fasen van je bedrijfshuisvesting; van initiatief, adviseren en begeleiden bij de financiering, het ontwikkelen en realiseren van je nieuwe bedrijfspand, tot het adviseren en begeleiden bij beheer en onderhoud ervan.
Welke vormen van financieren zijn er?
Er zijn verschillende manieren om een bedrijfspand te financieren:
- Eigen vermogen: geld dat je zelf hebt gespaard of verdiend gebruikt om jouw bedrijfshuisvesting te financieren.
- Bedrijfshypotheek: Dit is een hypotheek die specifiek is bedoeld voor ondernemers om bedrijfshuisvesting te financieren. Deze lening kan je afsluiten bij een bank of andere financiële instelling.
- Crowdfunding: Met deze financieringsvorm zamel je geld in via investeerders (particulieren of ondernemers) door middel van een lening, aandelen, donaties.
- Kredietverzekeraar
- Business angels: personen die eigen geld investeren in het kapitaal van jouw bedrijf in ruil voor aandelen, een achtergestelde lening of een combinatie van beide.
- Onderhandse lening: dit is een informele vorm van financiering, waarbij je als ondernemer geld leent bij familie en/of vrienden op basis van een contract met goed vastgestelde afspraken
8 financiële afwegingen voor jouw zakelijk vastgoed
Om te bepalen welk scenario het beste bij jouw past, zijn er 8 belangrijke afwegingen met betrekking tot jouw financiering.
1. Eigendom
Welke entiteit wordt eigenaar van jouw bedrijfspand? Het is belangrijk om hierbij stil te staan, omdat factoren als rechtsvorm invloed hebben op jouw financiering.
2. Grootte en flexibiliteit
Als ondernemer wil je dat jouw gebouw kan meebewegen met veranderende behoeften en ontwikkelingen dat in de toekomst. In hoeverre neem je de grootte en flexibiliteit mee bij het ontwikkelen van jouw bedrijfspand? Zoals ruimte voor toekomstige uitbreidingen of transformaties
3. Duurzaamheid
Hoe duurzaam wordt jouw bedrijfspand? Een duurzaam bedrijfspand is alleen al belangrijk, omdat er steeds meer wetten en regels worden voorgeschreven aan zowel ondernemers als bouwers. Uiteindelijk leidt duurzaamheid tot minder verbruikskosten, hoger gebruikscomfort, en subsidiemogelijkheden.
Meer weten over het verduurzamen van je bedrijfspand? Bekijk dan Bedrijfspand verduurzamen
4. Beschikbaarheid van eigen middelen
Hoeveel eigen middelen heb je beschikbaar? En hoeveel stel je er beschikbaar voor de financiering van jouw bedrijfspand? Geldverstrekkers stellen zich terughoudend op en financieren meestal minder dan 90% van de aankoopwaarde. Afhankelijk van de geldverstrekker en normeringen moet jij als ondernemer hierin een keuze maken.
5. Verhuur- en verkoopbaarheid
Wanneer jouw bedrijfspand verhuur- en verkoopbaar is, kan je als ondernemer meebewegen met veranderende behoeften en ontwikkelingen. Nu en in de toekomst.
6. Grond
Wordt de grond van het bedrijfspand eigendom? Of is er sprake van erfpacht? Bij erfpacht is het namelijk lastiger om jouw financiering rond te krijgen.
7. Smartility
Door jouw gebouw slim te maken, krijg je meer inzicht in het verbruik, zoals energiegebruik. Zo houd je grip op je kosten.
8. Fiscale optimalisatie
Bij het bouwen van jouw nieuwe bedrijfspand(en) heb je de mogelijkheid om je gebouw fiscaal te optimaliseren. Dit is een methode om zo minimaal mogelijk belastingen te betalen binnen de mogelijkheden van de wetgeving.
Advies tijdens financieringsfase
Als veelzijdig specialist nemen wij je alles uit handen. Van initiatief tot onderzoek, advies, ontwikkeling, ontwerp, engineering, bouw en beheer & onderhoud. Garanties en resultaatverplichtingen gaan wij niet uit de weg. Jij bouwt dus zonder risico. Hoe complex je vraag ook is. Onze experts
- begroten alle grondgebonden, bouwgerelateerde en indirecte kosten;
- helpen jou met alle financiële en fiscale regelingen, zoals subsidies of verlaagde rentetarieven
- adviseren je over de financiering vanuit juridisch oogpunt;
- zorgen dat jij de beste keuzes maakt met betrekking tot overige financiële factoren (overdrachtsbelasting, btw, etc.)