Eén keer knipperen met je ogen en het is 1 januari 2023. Het moment dat elk kantoorpand van 100 m² en groter verplicht verduurzaamd moet zijn en minimaal Energielabel C moet hebben.
De Energiebesparingsplicht is al een poos bekend. Toch is de kans groot dat jij nog geen kans zag ermee aan de slag te gaan. En je bent niet de enige: 50% van de bedrijven* moet nog in actie komen. Goed nieuws: er is een overgangsperiode tot juli 2023**. En wist je dat deze verplichte verduurzaming jou de nodige voordelen oplevert?
Hubert-Jan van den Brink, onder meer verantwoordelijk voor renovatie en verduurzaming van bestaand vastgoed, geeft jou in dit artikel:
- 4 tips voor verduurzamen van je kantoor.
- 5 voordelen van verduurzamen en energie besparen.
Ook lees je:
- welke kantoren Energielabel C moeten hebben.
- wat de Energiebesparingsplicht is.
4 tips voor verduurzamen kantoor en hoger energielabel
Welke maatregelen zijn mogelijk? Welke werken voor jouw kantoor? Wat zijn de kosten en hoe reken je uit hoe snel je die terugverdient? Hubert Jan: “We helpen eigenaren van bedrijfshuisvesting graag op weg met tips voor het verduurzamen van hun kantoor.”
Tip 1: kijk wat je nu direct zelf kunt doen
Een waar cliché: alle kleine beetjes helpen als het gaat om energiebesparing. Dus voorzie kantoorlampen van led-verlichting en bewegingssensoren. Zet tijdschakelaars op kantoorapparatuur, airco’s en warmte-installaties. En plaats drangers op deuren, zodat je warme lucht binnenhoudt.
Tip 2: ga na welke verduurzaming werkt voor jouw kantoor
Elk gebouw is anders en dus ga je na welke verduurzaming werkt voor jouw kantoor. De te overwegen opties voor verduurzaming voor een kantoor liggen op drie vlakken, namelijk:
- Gebouwschil: aanpassen en/of isoleren van bijvoorbeeld dak, gevels en vloer.
- Installaties: denk aan afstellen en/of vervangen van ketels en isolatie van leidingen.
- Duurzame energie: checken welke duurzame energietechnieken toepasbaar zijn, zoals zonnepanelen of bodemwarmte.
Tip 3: denk vooruit als je keuzes maakt in verduurzamen
Veel ondernemers zien duurzaamheidsmaatregelen als een kostenpost, maar kostenefficiency en duurzaamheid gaan in veel gevallen hand in hand. Zeker als je vooruit denkt als je keuzes maakt in verduurzamen. Hubert-Jan geeft een voorbeeld: “Rijden jouw bedrijfsauto’s nog op fossiele brandstof en ben je van plan in de toekomst op een elektrisch wagenpark over te stappen, dan is investeren in duurzame energie, zoals zonnepanelen, een zinnige zet die je nu extra geld kost, maar zich later zeker terugverdient.”
Tip 4: check fiscale en financiële mogelijkheden voor verduurzamen
Je kunt er niet omheen: verduurzamen van een kantoor kost geld. Wie weet kun je die enigszins ‘drukken’: check voor welke fiscale en financiële mogelijkheden jouw keuzes om te verduurzamen in aanmerking komen. Zo is er bijvoorbeeld een investeringssubsidie voor duurzame energie (SDE), zijn er fiscale voordelen (bijvoorbeeld de EIA) en is het financieren van een duurzaam gebouw over het algemeen aantrekkelijker.
5 voordelen van verduurzamen en energie besparen
Hubert-Jan: “Verplichtingen vinden we over het algemeen stomvervelend. Vaak zien we in eerste instantie alleen nadelen. Toch schuilen er voordelen achter deze verplichting tot energie besparen en het behalen van minimaal Energielabel C.”
- Je energiekosten worden lager doordat je met bouwkundige en installatietechnische maatregelen energie bespaart.
- Je betaalt minder milieubelasting na het nemen van duurzame maatregelen.
- Je medewerkers en jij werken in een gezonder binnenklimaat na verduurzaming van het kantoor. Betere luchtkwaliteit, ventilatie en meer daglicht betalen zich uit in meer productiviteit, minder verzuim en waardering van jouw werkgeverschap.
- Je draagt bij aan de energietransitie door te verduurzamen. Goed voor onze wereld, de mensen en ja, ook je bedrijfsimago.
- Je zorgt voor waardevermeerdering en het makkelijker kunnen verhuren of verkopen van je kantoorpand, want door duurzaam renoveren verleng je de levensduur van de bedrijfshuisvesting.
Welke kantoren Energielabel C?
Als Nederlandse ondernemer met een kantoor van 100 m² of groter kun je een flinke bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot en dus het tegengaan van opwarming van de aarde. Vandaar dat voor deze ondernemers Energielabel C verplicht is gesteld (uitzonderingen: rvo.nl). Deze maatregel is onderdeel van een groter geheel: de Energiebesparingsplicht.
Wat is de Energiebesparingsplicht?
De algemene Energiebesparingsplicht houdt kortgezegd in dat je alle energiebesparende maatregelen moet nemen die je binnen 5 jaar kunt terugverdienen. Tenminste, als jouw bedrijf of organisatie meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ gas (equivalent) per jaar verbruikt.
Welke maatregelen je moet nemen, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) per bedrijfstak bepaald. Val jij in deze categorie, dan heb je ook een informatieplicht: je geeft eens per vier jaar jouw energiebesparende maatregelen door.
De algemene Energiebesparingsplicht is nu dus uitgebreid met de verplichting voor kantoorpanden van +100m2 om per 1 januari 2023 Energielabel C te hebben. Je riskeert een boete of zelfs sluiting van je kantoorpand als je niet voldoet. En er zitten meer maatregelen in de pijplijn. Per juli 2023 gaan bijvoorbeeld een onderzoeksplicht en EED-auditplicht gelden. De details induiken, kan op Rvo.nl.
Hubert-Jan: “Dat veel bedrijven de Energiebesparingsplicht en het onlosmakelijk daaraan verbonden verduurzamen van hun kantoorpand niet overzien, is volkomen begrijpelijk. Duurzaam renoveren is voor hen geen dagelijkse materie. Ons team bestaat uit specialisten. Wij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en hebben samen tientallen jaren ervaring in renoveren van bestaande bedrijfshuisvesting. ‘Groen’ staat sinds jaar en dag centraal in onze Aanpak. En dus weten wij maar al te goed waaraan je allemaal kunt en moet denken bij het verduurzamen van je kantoorpand.”
Kantoor renoveren om te verduurzamen
Je kantoor renoveren om te verduurzamen; al met al een veelomvattend project. Wil je het (deels) uit handen geven of advies over hoe wij je met ons concept Factor G Bedrijfshuisvesting kunnen helpen, neem dan vrijblijvend contact op. Hubert-Jan van den Brink en zijn team duiken graag in jouw situatie en vragen met betrekking tot verduurzaming van je kantoorpand.
*bron: https://www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen/energielabel-c-kantoren